A váltó helyes beállítása

      A kerékpár váltó beállításának szükségszerűsége talán mindenki számára egyértelmű. Azt viszont kevesen tudják, hogy a kerékpár váltó helyes működése egy összetett feladat, nem kizárólag a váltón múlik. A váltókar, a bowden, az állítócsavarok helyzete, a váltótartó fül, lánc minősége, vagy a fogaskoszorú állapota mind-mind befolyásolja. A képen egy szállítás közben elhajlott váltótartó fül következménye látható, amikor a leglasabb fokozatba lett váltva, az elhajlás következtében a váltó haladás közben beleért a küllőkbe, és a váltó kettétört.

Kerékpár tárolás

     A kerékpár tárolási módja rendkívül fontos. A mellékelt képeken látható, hogy a szabadban, időjárásnak kitett kerékpár tárolás már rövid, pár napos, vagy hetes időtávban is károkat okoz. A középrész vízben állt, mert a pára képes volt behatolni a vázba, azonban lecsorogva a középrészhez onnan már nem tudott távozni, így a csapágy gakorlatilag a vízben állt. De szabadon lávő alkatrészek sem védettek, hiába folyik le róla a víz, vagy szárad is meg.

Furcsa hang hajtás közben?

     Amennyiben hajtás közben a pedál felől kattogó, vagy nyekergő hangot hallani, nem kell feltétlenül a csapágy elkopására gondolni. A használat közbeni elkoszolódás következtében a por beleül a csapágy rögzítő menetbe, és kattogó, néha nyekergő hangot lehet hallani. Ilyenkor egy szétszerelés, tisztítás és zsírzás a teendő, és olyan lesz mint új korában sem.

A küllővédő haszna

     Hajtás felőli oldalon a fogaskoszorú mögött sérült küllők. Ennek oka, a váltó helytelen beállítása miatti túlváltáskor a lánc oda beszorul. Ennek kivédésre találták ki a fogaskoszorú mögé helyezhető műanyag küllő védőt. Apróság, de hasznos kütyü.